Liberalisatie op grote schaal dreigt

13-02-2014 00:00

Dinsdag 11 februari meldde de Woonbond op zijn website dat minister Blok in zijn novelle bij de Herzieningswet Toegelaten Instellingen voorstelt om alle woningen met 143 punten of meer uit de gereguleerde (sociale huur-) sector te halen. Dat is wat te kort door de bocht geformuleerd, maar er is wel degelijk een dreiging dat sociale huurwoningen op grote schaal worden geliberaliseerd.                

                 

In de vorige versie van de novelle van Blok van mei 2013 konden ook de te liberaliseren huurwoningen met meer dan 142 punten facultatief worden overgebracht naar het commerciële deel, de zogenaamde niet-Daeb tak. De Woonbond heeft daarop verontrust gereageerd, want uit de toelichting van het voorstel viel af te leiden dat daarbij gedacht werd aan 200.000 te liberaliseren woningen die ondergebracht zou worden in de niet-Daeb tak.

In de nieuwe versie van de novelle die aan de meest betrokken organisaties is voorgelegd, dus ook aan de Woonbond, staat: "Facultatief over te hevelen werkzaamheden betreffen in elk geval niet-geliberaliseerde huurwoningen die wel in  aanmerking komen voor liberalisatie." Dit betekent dat naast de al geliberaliseerde huurwoningen, ook de te liberaliseren huurwoningen (op dit moment meer dan 143 punten) naar de                  niet-Daeb tak kunnen overgaan. De keuze of de te liberaliseren huurwoningen in de niet-Daeb komen, is volgens de minister in belangrijke mate lokaal maatwerk Dit zal in nauw overleg tussen de woningcorporaties, de huurdersorganisaties en de gemeente bezien moeten worden. Vervolgens beoordeelt de minister de voorstellen.


Lees verder op www.woonbond.nl of klik de link om dit artikel verder te lezen https://www.woonbond.nl/nieuws/3393