Veranderingen in de sociale huursector per 1 januari 2014

02-01-2014 00:00

Bron: Aedes.nl

 

Per 1 januari 2014 zijn voor woningcorporaties een aantal zaken veranderd. Een groot deel van deze veranderingen heeft te maken met wet- en regelgeving. Hieronder een overzicht.

Liberalisatiegrens
De huurgrens (liberalisatiegrens) voor sociale huurwoningen gaat per 1 januari 2014 omhoog van 681,02 euro naar 699,48 euro.

Inkomensafhankelijke huurverhogingen
Voor huishoudens in corporatiewoningen met een gezamenlijk inkomen boven de toewijzingsgrens kan de huur extra omhoog. Voor huishoudens met een inkomen van meer dan 34.085 euro maar niet meer dan 43.602 euro geldt een maximaal toegestane huurverhoging van het basishuurverhogingspercentage plus 0,5 procent. Voor huishoudens met een inkomen van meer dan 43.602 euro geldt een maximaal toegestane huurverhoging van het basishuurverhogingspercentage plus 2,5 procent.

Huurtoeslag
In de Wet op Huurtoeslag (WHT) verandert de leeftijd waarop toeslagontvangers te maken krijgen met de regeling voor gepensioneerden, doordat de pensioengerechtigde leeftijd vanaf 2013 stapsgewijs omhoog gaat. In 2014 is de pensioengerechtigde leeftijd 65 jaar en twee maanden.

Eén bankrekeningnummer
Door de zogenaamde één bankrekeningnummermaatregel maakt de Belastingdienst teruggaven en toeslagen alleen over op een bankrekeningnummer dat op naam staat van de rechthebbende. De geclusterde betaling van de huurtoeslag aan woningcorporaties vervalt daarmee.

Toezicht
Het volkshuisvestelijk toezicht is per 1 januari onder gebracht bij de Inspectie voor Leefomgeving en transport. Eerder viel het direct onder het ministerie van BZK.

Beloningsregels
Voor de inkomens van bestuurders van woningcorporaties geldt een nieuwe staffelregeling. In de regeling wordt de hoogte van het salaris van een corporatiebestuurder niet meer alleen bepaald door de omvang van de corporatie, maar ook door het inwonersaantal van de gemeente waarin de corporatie actief is.

Verhuurdersheffing
Woningcorporaties en andere verhuurders met meer dan tien woningen onder de huurtoeslaggrens moeten vanaf 2014 een jaarlijkse verhuurdersheffing betalen die oploopt tot 1,77 miljard euro in 2017. Er is een aftrekmogelijkheid van de heffing (voor investeringen in Rotterdam-Zuid, drie krimpregio's en in de transformatie van kantoren).

BTW-heffing
De tijdelijke verlaging van het BTW-tarief voor renovatie is verlengd tot 1 januari 2015.

Belastingvoordeel asbestsanering
Woningcorporaties die asbestdaken willen vervangen, hebben vanaf 2014 recht op de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Woningcorporaties konden tot nu toe als ‘bedrijfsmatige verhuurders’ van woonruimten niet gebruikmaken van deze aftrek.

BTW-Integratieheffing vervalt
De BTW-integratieheffing vervalt per 1 januari. Dat scheelt de corporatiesector jaarlijks 60 miljoen euro aan belasting.

Hogere pensioenleeftijd coporatiemedewerkers
De pensioenrichtleeftijd voor corporatiemedewerkers is verhoogd naar 67 jaar. Daarnaast wordt het opbouwpercentage van het pensioen verlaagd van 2,25 procent naar 2,15 procent per jaar.

Contributie Aedes verlaagd
Aedes verlaagt de contributie voor leden met ingang van 2014 met een kwart. Dit is het resultaat van de veranderingen in de werkorganisatie van Aedes, die in 2009 zijn ingezet.