WSW maakt afspraken met gemeenten

24-12-2013 00:01

bron: Aedes.nl

 

Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) gaat gemeenten jaarlijks informeren over de financiële positie van woningcorporaties. Dit staat in voorlopige afspraken die het WSW met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gemaakt.

De afspraken zijn gemaakt omdat gemeenten als achtervang dienen voor de onderlinge borging van corporaties. Door de borging van het WSW en de achtervang van gemeenten kunnen woningcorporaties gunstige leningen afsluiten. In de voorlopige afspraken met de VNG staat dat het WSW voortaan alle gemeenten een eindejaarsoverzicht gaat sturen. In dit overzicht staat hoeveel (geborgde) schulden corporaties hebben en in welke gemeenten zij bezit hebben. Het WSW moet daarnaast gemeenten voortaan informeren over de financiële risico’s van corporaties en over de ruimte die ze van het WSW krijgen voor investeringen.

Advies
De voorlopige afspraken volgen op het advies van de commissie-Vermeulen in september 2013 om gemeenten meer invloed te geven op het WSW. De commissie onderzocht in opdracht van de VNG de financiële risico’s van de gemeentelijke achtervangpositie voor corporaties. De VNG werkt de voorlopige afspraken verder uit in 2014.

 

Lees verder op Aedes.nl over de voorlopig gemaakte afspraken of andere informatie. Of klik https://www.aedes.nl/content/artikelen/financi-n/financien/WSW-maakt-afspraken-met-gemeenten.xml