5 juli 2013 Nieuws van Hier

Het wooncomplex met 58 flatwoningen aan de Schaepmanstraat in Katwijk (Foto: pr).
KATWIJK - De Katwijkse woningcorporatie Dunavie is in een conflict verwikkeld met bewoners van de Schaepmanstraat in Katwijk. De corporatie wil daar 58 flatwoningen renoveren en koppelt daaraan een huurverhoging. De bewoners wijzen deze vooralsnog af en vinden dat Dunavie de werkzaamheden uit bestaande middelen moet financieren.
Dunavie wil de levensduur van de woningen in de Schaepmanstraat verlengen door een grootonderhoudsproject uit te voeren. Daarnaast wil het verbeteringen aanbrengen die energie besparen en het comfort verhogen. Het gaat onder andere om het opknappen van entree, vluchttrap en trappenhuis, het plaatsen van dubbel glas en het vervangen van keukens, badkamers, toiletten en CV-installatie. Aan de uitvoering van het project had Dunavie een huurverhoging van 35 tot 70 euro gekoppeld en de voorwaarde dat 70% van de bewoners akkoord zou gaan. In mei ging echter slechts 48% akkoord, voor de corporatie te weinig om met het project van start te gaan.
Rekenmethode
"De bewoners die niet akkoord gingen, bleken vooral moeite te hebben met de hoogte van de huurverhoging", aldus Dunavie. Daardoor heeft de corporatie een nieuwe voorstel gedaan, dat inhoud dat de huurverhoging nog maar 28 tot 53 euro bedraagt. Volgens Dunavie is dat mogelijk omdat een andere rekenmethode is gehanteerd en niet omdat de renovatie goedkoper wordt uitgevoerd. "Wanneer ook voor dit voorstel geen 70% draagvlak is, vervalt het grootonderhoudsplan met verbeteringen en wordt het plan teruggebracht tot alleen het noodzakelijke groot onderhoud", aldus Dunavie, dat voor 12 juli uitsluitsel wil hebben van de bewoners.
"Niet gefundeerd en nadelig"
Bij 42 bewoners, verenigd in de Bewonerscommissie Schaepmanstraat, vielen de plannen niet in goede aarde. Zij onderschrijven dat de renovatie een verbetering is voor het inmiddels 43 jaar oude complex, maar tekenden protest aan tegen de huurverhoging. "Dat Dunavie in haar voorstel de energiebesparende werkzaamheden gebruikt om een huurverhoging te rechtvaardigen, vinden wij geenszins fair", is de reactie van Roos Verhagen-Verdoes, één van de drie leden van de bewonerscommissie. "We zijn direct in gesprek gegaan met Dunavie, wat ook heeft geleid tot een intense correspondentie de afgelopen maand. Deze huurverhoging is niet gefundeerd en nadelig voor de huurder. Helaas heeft verweer en overleg niets opgeleverd, Dunavie gaat niet in op de vragen noch op de voorstellen", volgens Verhagen. Zo is er geen overeenstemming bereikt over een zgn. 'woonlastenwaarborg', die garandeert dat de huurverhoging niet groter is dan het bedrag dat de energiebesparende maatregelen de huurder opleveren.
"Knollen voor citroenen"
De bewonerscommissie stelt dat er eerder geen groot onderhoud is verricht en vraagt zich af wat er is gedaan met de reserveringen daarvoor, "die al jaren in de huur zijn opgenomen". De commissie vindt dat Dunavie kiest voor een "angstscenario" onder de noemer 'dan krijgen jullie niets'. Zij zegt dat die handelswijze niet thuishoort bij een woningbouwcorporatie. "Deze is immers in het leven geroepen om de sociale woningbouw te realiseren. Verbluffend dat Dunavie, in de persoon van de heer Busser, directeur - bestuurder, dan toch op deze manier met de huurders van Dunavie omgaat. In vind het knollen voor citroenen verkopen", aldus de strijdvaardige Verhagen.
Verbetering
Dunavie staat op het standpunt dat regulier groot onderhoud uit gereserveerde gelden kan worden gefinancierd, maar dat verbeteringen die energie besparen en/of het comfort verhogen met een huurverhoging gepaard kunnen gaan: "Zoals dat elders in het land bij andere corporaties ook gebeurt."