Reactie van BC aan PvdA Katwijk
De BC had gehoopt en aangenomen dat Dunavie de Overlegwet in acht zou nemen.
. Waarom wordt er geen antwoordt gegeven wordt op de gestelde vragen?
De antwoorden zijn van doorslaggevend belang om de bewoners te kunnen informeren en zij een overweging kunnen maken gebaseerd op feiten om voor of tegen de voorgestelde plannen en huurverhoging te tekenen.
Het eerst zien of er akkoord gevonden kan worden, zonder de inhoudelijke vragen te beantwoorden die er gesteld zijn door de BC (is nota bene belangenbehartiger van alle bewoners) kan kortweg niet.
Temeer omdat bewoners als gevolg van ondertekenen akkoordverklaring (juridisch bindend document wat niet als dusdanig is benoemd door Dunavie, zelfs niet op verzoek), geen inbreng meer hebben op wat dan ook.
Mathijs, heb je hier een mening over?
Het korte verhaal:
De bewoners zijn heel blij met het voorstel Grootonderhoud met verbeterwerkzaamheden.
We willen graag dat dit complex er van buiten, maar ook binnen, mooi uitziet.
De unieke ligging (dichtbij maatschappelijke voorzieningen, vervoer en winkels), van dit complex, maakt dat bewoners er graag willen blijven wonen.
Er is tijdens de eerste bijeenkomst gesproken over het opschalen naar 55+ van de flat, prima wat iedereen betreft. De bewoners willen hier graag blijven wonen, ook de werkzaamheden laten zien dat er rekening gehouden is met levensloopgeschikte aanpak.
Echter het prijskaartje van het opschalen mag niet voor rekening van de huidige huurders komen.
Bewoners krijgen het Grootonderhoudsproject met verbeteringen, voorgesteld met een huurverhoging;
- Dunavie schrijft dat de huurverhoging wegens de energiebesparende werkzaamheden gerechtvaardigd zijn en benoemt de Huurcommissie als degene die deze regel onderschrijft
- Dunavie schrijft dat het koppelen van de gemiddelde huurverhoging en gemiddelde energiebesparing is toegestaan en benoemt hierbij de overeenkomst tussen Aedes en Woonbond
Met deze twee punten benoemt Dunavie dat het voorstel tot huurverhoging redelijk en gerechtvaardigd is.
De BC heeft gelezen en gezocht en meent dat het anders kan. Het advies is een aanvulling op het voorstel.
De energiebesparende maatregelen koppelen aan de Woonlastenwaarborg, om zo de bewoner te beschermen mocht het energievoordeel nadelig blijken na uitvoering.
Dit hoort ook bij het Energieconvenant dat Aedes, Woonbond en Overheid overeengekomen zijn.
De BC doet het verzoek aan Dunavie om zo de huurverhoging te waarborgen.
Dit advies wordt afgewezen door Dunavie. Reden: dit is nadelig voor Dunavie, hoop administratieve rompslomp en andere corporaties doen het ook niet….
Dit is ongefundeerd .
Onze vraag is dan, mag de huurder dan wel het risico lopen? Betalen aan de verbeteringen waar Dunavie een hogere huur voor ontvangt en afwachten of het werkelijk een besparing gaat opleveren zoals is voorgesteld.
Of meent Dunavie dat de huidige huurder moet meebetalen aan dit verbeterproject (opschaling)?
Dunavie schrijft in laatste brief niet in te willen gaan op eerder correspondentie en 12 juli af te wachten.
Wij schrijven niet wantrouwend, wij willen enkel openheid en transparantie.
Dunavie wenst deze niet te geven. Waarom?
Het lange verhaal:
Signalen
Voor de beeldvorming: wij komen in de flat verschillende reacties tegen.
Van lovend tot afkeurend.
Aangepast om bewoner te beschermen op de website:
Een bewoner (bekend bij BC)is fel tegen de BC ofwel wat de BC aan het doen is voor bewoners.
Heeft aangegeven te vertrekken wanneer de boel niet wordt aangepakt. De BC heeft besloten hier verder geen aandacht meer aan te besteden, omdat er al twee persoonlijke gesprekken met haar geweest zijn om uitleg te vragen en te geven.
Deze bewoner wil wel de hoge huurverhoging betalen opdat het er dan weer mooi uitziet.
De bewoner e schaamt zich (met recht en vele bewoners met haar) voor de flat voor familie en bezoek.
En, zoals vele met deze bewoner, wil deze nu eindelijk eens dat er wat gedaan wordt.
En hebben gevraagd waarom deze bewoner niet eerder aan de bel bij verhuurder heeft getrokken?
Nu snappen wij die laatste vraag wel, want de buurvrouw heeft sinds haar intrek in de woning vocht. Deze benoemt al jaren last te hebben van vocht in de muur, schimmel als gevolg. Een ongezonde leefomstandigheid. Ook dit is tot op heden niet verholpen, terwijl de bewoonster de afspraak met Dunavie gemaakt had (5 jr geleden) dat zij dit zouden oplossen.
Het is een geen gehoor krijgen bij de verhuurder. Dit is bij bewoners die hier lang wonen een veelgehoorde ‘klacht’.
Toch menen wij dat in eerste instantie de woningbouwcorporatie het aanspreekpunt is voor bewoners bij klachten en vragen dan ook aan ieder of zij dit gemeld hebben. Wij kunnen niets betekenen wanneer men geen klacht doet bij de betreffende instantie.
Echter horen wij wel dat men het vaak zelf regelt omdat het nu eenmaal je woning is en je het er prettig wilt hebben. Of het zo hoort te gaan is discutabel.
Doordat er veel opgebouwde frustratie bij bewoners is, werkt dat mee in de besluitvorming.
‘Laten we maar tekenen, dan is het tenminste mooi’,
‘Het zal onze tijd wel duren, we zijn al op leeftijd’,
‘We kunnen er wel wat van zeggen, maar Dunavie heeft de plannen al klaar’,
‘We geloven niet dat er wat gaat veranderen ook al zijn we het met jullie eens, dus we tekenen maar dan zijn we er vanaf’,
‘Eindelijk gebeurt er wat, laten we het nou doen dan is het gedaan’,
‘Wat een gedoe, wat win je er nou mee’ en ga zo maar door.
Ik hoop dat je leest dat dit niet een verstandige besluitvorming ten goede komt.
Wanneer je mensen iets moois voorstelt, wat is dan de reactie?
Wanneer je mensen die al lang wachten op iets moois een voorstel doet, wat is dan de reactie?
Men is dan zelfs bereid een hoge prijs te betalen.
Gegrond of niet dat maakt dan niet meer uit, het plaatje op het netvlies is doorslaggevend.
BC van start
Nu is de BC opgestart omdat het voorstel na lezen en nogmaals lezen ergens niet lekker viel, je kent dat vast een buikgevoel dat je maar niet loslaat.
Dit was reden om contact met SH de Duinstreek op te nemen met als gevolg het opstarten van de BC. Hierop zijn geen bezwaren gekomen bij SH de Duinstreek en mogen we ervan uitgaan dat alle bewoners akkoord zijn gegaan.
Zo werd de BC een feit en kwam het contact met Dunavie tot stand afgelopen mei.
Handtekeningenactie
Tegelijkertijd zijn we bij alle bewoners geweest om te onderzoeken wat de meningen/standpunten waren met betrekking tot het projectvoorstel en de huurverhoging.
Uit de handtekeningenactie (op papier en in ons bezit), begin mei bleek dat 44 bewoners voor de werkzaamheden waren, maar tegen het voorstel tot huurverhoging. Te veel, te hoog was de meest genoemde reactie.
Dit nam dagen in beslag omdat de bewoners niet enkel voor of tegen waren, maar er vaak een heel ervaringsverhaal aan vast hadden.
Een greep uit de reacties die wij te horen kregen tijdens onze ronde in de flat:
‘Als Dunavie eerst verteld had wat het had gaan kosten, had ik wel kritischer naar het hele plan gekeken’, zegt een van de bewoners
‘Dunavie had ons tijd moeten geven om na te denken, dan konden we voor eigen CVketel kiezen, nu kunnen we niet meer terug?’, zegt een andere bewoner
‘Ik teken, het wordt toch mooi en ja tegenwoordig krijg je het niet meer gratis’.
‘Die ketel moet vervangen worden en m’n geiser vervangen ze niet omdat er toch gerenoveerd gaat worden zegt de serviceman die weer kwam omdat de geiser telkens stuk is. Een nieuwe krijg ik dus niet, al vliegen de knoppen me om de oren. Best gevaarlijk maar ja wat kan je doen?’.
‘Ik teken, mijn huis is mooi en heeft geen renovatie nodig, maar laten ze het maar doen dat knapt de boel mooi op’. (De bewoonster blijkt vochtplekken te hebben die niet weggaan. Wel tevreden.)
‘Ik ga niet akkoord, zijn ze helemaal gek geworden. Ik teken niet!’
‘Ik heb een klein pensioentje, het is best een aanslag op mijn inkomen en de huur is al fors’.
‘Ik wil geen huurverhoging en verbeterproject, laten ze eerst maar eens de flat gaan onderhouden in plaats van met een sponsje langs de kozijnen wat verf aanbrengen.’
‘Ik heb last van tocht door het hele huis, dit wordt toch zeker ook verholpen? Overal zitten een kieren en stroomt er koude lucht langs m’n nek en voeten.’
‘We hebben toch een klankbordgroep, het zal toch wel goed zijn’.
‘Ja, ik heb voorlopig de akkoordverklaring getekend, er zullen toch wel genoeg mensen zijn die er ook tegen zijn die niet voor akkoord tekenen’.
‘Ik dacht dat Dunavie goede woningen verhuurde, maar deze huurverhoging is toch echt te gek’.
‘Deze verhoging is een weekgeld met mijn AOW en klein pensioen’.
‘Laten we het maar doen, ik ben enthousiast hoe mooi het wordt. Schaam me voor m’n kinderen dat ik in zo’n armoedige buurt woon, dit was een van de betere flats dan wel een flat met een wachtlijst om hier te kunnen komen wonen, en moet je nu kijken.’
‘Laten we het maar tekenen joh, het ziet er toch mooi uit’. En ga zo maar door.
“Tijdens deze deur-aan-deur handtekeningenactie bleek dat er net als ik, vele achter hun voordeur zaten met hetzelfde gevoel, maar niet durfde omdat ze bang waren dat anderen wel akkoord zouden gaan omdat het plan toch wel zo mooi voorgesteld werd. Dit maakte me verdrietig.”
Roos
Uitnodiging
We willen je dan ook van harte uitnodigen om verhaal bij de bewoners te doen. Kom eens langs en maak een praatje. De namen en adressen van de bewoners die we citeren zijn bekend, maar persoonlijk contact is waarschijnlijk duidelijker.
Mijn verhaal
Nu komt er van eerder met naam genoemde persoon het geluid dat we zelf in de klankbordgroep hadden moeten plaatsnemen. Zij weet omdat ik haar verteld heb wat de situatie was waarin ik verkeerde.
Dit wil ik graag aan jou uiteenzetten zodat je begrijpt hoe het eea is gegaan.
Ik, Roos, heb vorig jaar een heel zwaar jaar gehad.
Er werd in maart borstkanker geconstateerd, m’n wereld op z’n kop.
Ben vorig jaar in korte tijd vier keer geopereerd, de laatste in november, en had dus wel andere zaken aan mijn hoofd. Het was in het kort een heel intens, intern en familiegericht jaar.
Een jaar waarin ik niet veel andere zaken aandacht kon geven, al zou ik willen.
Tijdens dat ik wat opknapte heb ik dan ook de informatiemap en brieven gelezen en met mijn man besproken wat er allemaal gedaan zou worden.
Omdat ik veelal aan het herstellen was van de operaties kwam ik bijna niet buiten.
Misschien ook wel goed, nu kon ik alles rustig overdenken, lezen, nalezen en onderzoeken.
Toen het weer wat lekkerder werd kwamen de bewoners ook weer de galerijen op en spreek je elkaar weer vaker.
Tijdens deze gesprekken kwam het voorstel ook ter sprake. En zo is het balletje gaan rollen.
Na een telefoongesprek met Cees Oostindie bleek dat wij geen BC voor de flat hadden, enkel een postadres. Dit bevestigde later ook de postbusbeheerder.
Het opstarten van een BC was een eerste vereiste, wilde je nog iets betekenen in dit voorstel.
Nu eerst maar eens de hele flat peilen, want het heeft geen zin als je geen achterban hebt.
Ik wil me inzetten voor hen die dat om welke reden dan ook het niet kunnen, de meerderheid heeft bepaald dat de BC een feit is geworden.
Wel ben ik van mening dat het ook met elkaar moet gebeuren.
Verder verloop
We hebben, voor menig, veel ingewikkelde correspondentie moeten voeren met Dunavie.
Echter, blijft van kracht dat we naarmate we hiermee bezig zijn de uitvoering van dit projectvoorstel steeds meer beneden alle peil vinden.
Dunavie conformeert zich niet aan de Overlegwet gelet op de actie om de akkoordverklaring gewoon door te sturen, zelfs zonder uitleg dat dit een juridisch document betreft.
We zullen de bewoners wederom langs gaan zodat je inzicht krijgt hoe gedragen het voorstel is, wij zijn daar eveneens benieuwd naar.
Omdat een aantal van de bewoners 55+ is, willen we omdat alle correspondentie ook al door de brievenbus gaat, rekening houden met hoeveel informatie men aankan. Dit is telkens de overweging, maar soms kan je niet anders zeker gezien de laatste correspondentie met Dunavie. Veel bewoners vinden dat, zeker gezien het taalgebruik, frustrerend. Wij begrijpen dat ook en proberen daar zoveel als mogelijk rekening mee te houden.
Vervolgstappen
De vervolgstappen zullen in nauw overleg met SH de Duinstreek gaan.
Wij denken aan het volgende op korte termijn, maar niet zonder advies/overleg met SHD.
- Woonbond
- Huurcommissie huurprijsverlaging aanvragen ivm achterstallig onderhoud
- Gemeente informeren naar mogelijkheden Wooninspectie ivm veiligheid bewoners (galerij /balkon balustrades en geisers in woningen)
- Brandweer informeren
- Onder aandacht brengen van landelijke media (tv en pers)
Uitgangspunt blijft:
Ons uitgangspunt is met elkaar & voor elkaar, dit gaat op voor bewoners en Dunavie.
- Als de BC niet serieus wordt genomen als volwaardige gesprekspartner wil dat eigenlijk zeggen dat de bewoners niet serieus genomen worden.
- Wij willen doorgang voor het project niet stagneren integendeel zoals bekend bij Dunavie, maar wilden zeker wel op korte termijn antwoorden cq. onderbouwing/uitleg op gestelde vragen aan Dunavie voor de bewoners.
Dunavie weigert.
- Wij willen dat de bewoners op een goed onderhouden en veilige plek kunnen wonen.
- Verhuurder moet ‘achterstallig’ (groot)onderhoud uitvoeren, staat in huurovereenkomst. De huurovereenkomst is niet eenzijdig.
- Wanneer zij deze investering willen koppelen aan verbeterproject, dan met een reëel, duidelijk en transparant voorstel komen, zoals wij vinden met toepassing van het daarvoor in het leven geroepen Woonlastenwaarborg, deze is er niet voor niets.
- De ‘opschaling’ van dit complex mag niet betaald worden door bewoners (55+, seniorenwoning).
Informatie
Veel van de informatie, ofwel alle correspondentie, kun je teruglezen op de site van de bewonerscommissie.
Wij hebben de site opgezet omdat deze alle informatie betreft die vanaf mei (oprichting BC) terug te vinden is voor een ieder; bewoner en geïnteresseerde.
De BC wil open en transparant zijn, dit was voorwaarde om met elkaar en voor elkaar van start te gaan. Dit heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen.
Voordeel: iedereen weet wat er gebeurt en kan daar op reageren.
Nadeel: in praktijk door vele correspondentie met Dunavie geeft het onrust in de gelederen.