Wat mag een BC wel/niet

16-12-2013 00:01

 

Wat de rechten en plichten zijn staat in in de Overlegwet (link). Hier in het kort wat over onze rechten en plichten.

Een bewonerscommissie heeft nimmer instemmingsrecht. Een BC heeft echter wel het recht om bepaalde onderwerpen op de agenda ter overleg met Dunavie te zetten en zij moet geïnformeerd worden over bijvoorbeeld:

  • Het plan ter energiebesparing.
  • De sociale veiligheid (aanpak overlast, verbetering veiligheid etc.).
  • Aard en omvang v/h servicepakket (servicekosten).
  • “Voorzieningen” aan de woningen.

Wat betreft de servicekosten heeft alleen huurdersbelangen Stichting de Duinstreek instemmingsrecht (Overlegwet art. 5a). Dit is overigens het enige in de Overlegwet vastgelegde instemmingsrecht dat er is. In het Burgerlijk Wetboek (BW) zijn veel meer rechten voor huurders vastgelegd maar daar valt de BC buiten. Dit betreft bijvoorbeeld de instemming van 70% v/d huurders met renovaties of een wijziging v/d servicekosten (BW boek 7, art. 220 & art. 261, link).

Een BC moet:

  • Een maal per jaar een vergadering houden voor alle bewoners (eigenaren en huurders)
  • Minimaal bestaan uit 3 leden (voorzitter, penningmeester en secretaris) en maximaal uit 9.
  • Een maal per jaar overleggen met woningcorporatie (Overlegwet, art. 5b lid 3).

Een BC heeft het recht om:

  • Zes weken van te voren op de hoogte worden gebracht van zg. wijzigingen door woningcorporatie Dunavie (Overlegwet art. 5, lid 1).
  • Een zg. advies uit te brengen aan woningcorporatie Dunavie als zij wijzigingen door wil voeren (in bijv. de servicekosten). Als woningcorporatie Dunavie wil afwijken van dit advies moet dit schriftelijk en onderbouwd worden medegedeeld.
  • Te overleggen met woningcorporatie Dunavie over voorzieningen, toewijzingsbeleid, leefbaarheid en meer.

Wat mag een BC niet:

  • Klachten behandelen van individuele huurders (daar moet u zelf een klacht voor indienen bij Dunavie; dit kan evt. voortgezet worden bij de klachtencommissie; zie website www.dunavie.nl .
  • Wel of niet “akkoord” gaan met voornemens van Dunavie namens de bewoners.

 

[Opmerking: de BC Schaepmanstraat heeft tot op 16 december 2013 geen kopie van het ondertekende exemplaar door voorzitter C. Oostindie van Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek mogen ontvangen, zoals overeengekomen bij het opstarten van de bewonerscommissie mei 2013. De overeenkomst tussen de bewonerscommissie Schaepmanstraat en Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek is tot op heden 16 december 2013 niet tot stand gekomen. Aan samenwerking of andere afspraken is de BC Schaepmanstraat dan ook niet aan gehouden/gebonden vanaf de datum mei 2013, het opstarten BC Schaepmanstraat. De BC is gekozen op wettelijke wijze conform de Overlegwet. Mochten wij op een later tijdstip dan  16 december 2013 alsnog een ondertekende verklaring van de Voorzitter C. Oostindie ontvangen zullen wij ons vanaf de datum ontvangst van de kopie ondertekende overeenkomst gehouden roepen aan de inhoud van deze overeenkomst.]

 

 


Maak een gratis website Webnode